2 min read

Peppol: ver-van-uw-bed-show? Niet echt!

Featured Image

Oké, de term Peppol spreekt niet écht tot de verbeelding. Maar het is nog altijd beter hanteerbaar dan de volle naam: Pan-European Public Procurement OnLine. In gewoon Nederlands geldt dat dit netwerk u in staat stelt om veilig, snel en eenvoudig elektronisch bestanden uit te wisselen met Europese bedrijven en overheden.

Lijkt het u een ver-van-uw-bed-show, lees dan vooral nog even door, want het gebruik van het Peppol-netwerk zou zomaar eens verre van vrijblijvend kunnen blijken.

Leveranciers en overheden

Sinds 18 april 2019 zijn (semi)overheden in heel Europa namelijk verplicht om op een gestandaardiseerde manier e-facturen te ontvangen en verwerken. Dit betekent dus dat u, als u factureert aan de overheid, niet (meer) kunt volstaan met het versturen van facturen in pdf via e-mail. Maar ook voor bedrijven die niet factureren aan de overheid is Peppol interessant. Sterker nog, met de Europese privacywet AVG in ogenschouw, die sinds mei 2018 van kracht is voor alle bedrijven in Nederland, raden we zowel PDF als XML per e-mail ten zeerste af.

Waar we over praten is gestandaardiseerd berichtenverkeer dat voor zowel zender als ontvanger uniform is, zodat er nagenoeg foutloos gecommuniceerd kan worden. En wel op een manier die volledig veilig (encrypted) is.

De voordelen zijn duidelijk, ook voor bedrijven die (nog) geen zaken met de overheid doen. U denkt nu misschien: mooi verhaal Easy Systems, maar wat betekent dit nu concreet voor mijn onderneming? Wel, inzet van het genoemde netwerk betekent kiezen voor beveiligde communicatie tussen u en anderen, het uitsluiten van fouten, het versnellen van verwerking en een verzekerde aflevering.

Maak er een dicht-bij-uw-bed-show van

Kijk, u weet als geen ander dat er kansen liggen. En of u dit bericht nu leest vanuit een hoedanigheid als ondernemer, ict- of finance manager of vanuit uw rol bij een (lokale) overheid maakt in wezen niet uit. Voor alle organisaties geldt: besef dat de tijd vaak sneller gaat dan u denkt en dus een (voor sommige verplichte) overstap naar het aanleveren van e-facturen dichterbij is dan het lijkt.

En wilt u wachten tot een overstap móét? Of kiest u al eerder voor het gebruik van het Peppol-netwerk waarmee u gedegen en absoluut veilig elektronisch factureren uitwisselt én bovendien ERP-onafhankelijk werkt.

Optimaliseren wérkt

We raden u aan om, voor zowel uw inkomende als uitgaande facturen, te kiezen voor de meest optimale situatie omdat u daarmee winst maakt: in tijd, in geld, in risicoreductie, in verlaging van foutenmarge en in het voldoen aan wet- en regelgeving. Niet alleen vandaag, maar ook morgen en alle dagen daarna.

Belt u even als u vragen heeft? We vertellen u graag volledig vrijblijvend de voor u relevante ins en outs.