2 min read

Succesvol intern draagvlak creëren voor verandering: zó doe je dat...

Featured Image

Brainstormen. Alle neuzen dezelfde kant op. Piketpalen slaan en out of the box denken. Er zijn eindeloos veel termen die het creëren van intern draagvlak beschrijven. De ene term is nog exotischer dan de ander, maar uiteindelijk gaan ze allemaal om hetzelfde: mét elkaar hetzelfde willen, omdat mensen intrinsiek het nut inzien van de beoogde verandering.

Verandering doorvoeren? Gebruik de 4 p’s

Stel dat je een nieuwe, efficiëntere oplossing rondom factuurverwerking door wil voeren. Dat gaat vaak niet zonder hort of stoot. Niet alle medewerkers vinden het makkelijk om met een verandering om te gaan, om uiteenlopende redenen. Door de verandering van A tot Z uit te leggen, creëer je als financieel manager het interne draagvlak dat je nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van de 4 p’s:

Pijn: wat gebeurt er als we niet tot verandering overgaan? Wat maakt het noodzakelijk om het te doen?

Perspectief: hoe ziet de situatie er voor de collega's op de financiële afdeling uit als het veranderproces voltooid is? Wat zijn de voor- en nadelen? En wat betekent dat dan voor hun werkzaamheden?

Proces: hoe komen we concreet tot de verandering? Welke stappen moeten we ondernemen? Welke drempels komen we tegen en hoe spelen we positief in op tegenslag?

Personen: wat is mijn rol als financieel manager? Wat de rol van mijn collega? Wat verwacht mijn collega dat ik (anders) ga doen en wat kan ik van mijn collega verwachten?

Realiseer je vooral ook dat verandering op 2 manieren verkregen kan worden: doordat de medewerkers de verandering moeten accepteren. Of doordat ze erin geloven. Voel je het verschil?

Draagvlak in je eigen situatie

Wanneer je overstapt naar een geautomatiseerd purchase to pay proces dan wordt het gesprek vaak gestart bij de directie, maar minstens zo belangrijk is het om de collega's op de financiële afdeling tijdig bij het proces te betrekken. Bijvoorbeeld om uit te leggen dat zijn of haar baan niet op de tocht staat, maar dat deze juist interessanter wordt omdat er ruimte voor nieuwe, meer uitdagende taken ontstaat.

Vergeet ook andere afdelingen niet vanaf dag één te betrekken bij de besluitvorming. Welke suggesties of eisen heeft de afdeling IT? En wat te denken van de afdeling Sales? Of Inkoop? Ieder individu kijkt immers vanuit zijn of haar eigen rol binnen de organisatie naar de aankomende verandering én levert vanuit die praktische blik ongetwijfeld waardevolle input. Input waar je zelf misschien minder snel aan had gedacht. Kortom, succesvol veranderen doe je samen. Breek muren tussen afdelingen af en betrek de juiste personen uit alle lagen van de organisatie, op het juiste moment bij het veranderproces.

Meer over draagvlak creëren leren?

In het webinar 'Intern draagvlak creëren voor factuurautomatisering' gaat collega Nicky Hendriks dieper in op hoe je dit bij verschillende afdelingen binnen je organisatie realiseert.

Heel veel kijkplezier!

Hans van der Kolk - Easy Systems

Hans van der Kolk
Sales Manager

Hoe Finance de organisatie meer data-gedreven kan maken

Door verdere digitalisering en automatisering wordt de financiële afdeling steeds meer data-gedreven. Wat betekent dit voor het werk van de financieel professional? En hoe kan Finance de interne...

3 basisprincipes voor de moderne financiële organisatie

Dagelijks ben ik in contact met diverse organisaties die hun, vaak complexe, financiële processen willen optimaliseren. Hoewel dat het nodige advies op maat betekent, zie ik ook een gemene deler in...

3 tips voor Finance om duurzame klantrelaties op te bouwen

Hoe groot of klein uw bedrijf ook is, een goede relatie met uw klanten onderhouden is een van uw hoogste prioriteiten. Want het kost zoals we allemaal wel weten meer moeite om een nieuwe klant binnen...