2 min read

Van registreren naar adviseren

Featured Image

De relatie tussen organisaties en hun accountant verandert door automatisering. Henk van den Oever, accountant bij Boschland accountants en adviseurs geeft zijn visie op deze verandering.

Automatisering door de ogen van een accountant

"De impact van automatisering op de jaarafsluiting is groot. Met een betere jaarafsluiting kan de financiële afdeling de organisatie beter adviseren en daar maken wij graag onderdeel van uit."

Organisaties die overwegen de factuurverwerking te automatiseren, hebben veel om over na te denken voor ze zover zijn. Processen worden in kaart gebracht, kosten en baten worden tegen elkaar afgewogen en oplossingen worden vergeleken. Automatisering heeft ook impact op de relatie tussen organisaties en hun accountant. Wij vroegen ons af hoe accountants tegen automatisering bij hun klanten aankijken en vroegen Henk van den Oever om zijn visie met ons te delen.

Hoe geautomatiseerd is Boschland Accountants en Adviseurs?

Zelf maken wij gebruik van een scanoplossing. Onze dienstverlening is erg uitgebreid, van samenstellen en controleren van de jaarrekening tot het verzorgen van volledige administraties. Daar komt een grote hoeveelheid gegevens bij kijken. Toen wij begonnen met digitaliseren van deze gegevens was één voordeel heel duidelijk zichtbaar. Vóór die tijd zaten we in een ander, veel groter pand waar een significante hoeveelheid vierkante meters in beslag genomen werd door archief. Sinds 2010 zijn we digitaal en dat heeft een enorme ruimtebesparing opgeleverd waardoor we verhuisd zijn. Als alles digitaal is heb je ook het voordeel dat je overal kunt werken. Als je maar zorgt dat je gegevens goed beveiligd zijn.

Hoe ver zijn jullie klanten qua automatisering?

Hoewel niet al onze klanten al geautomatiseerd zijn, merken we wel dat er veel vraag naar is. Bij onze klanten zien we dat voor factuurverwerking vaak al wel een digitale workflow is. Onze ervaring is dat bedrijven steeds meer naar een totaalconcept voor automatisering gaan. Processen zitten echt in een transitie door diensten en oplossingen zoals jullie bijvoorbeeld aanbieden.

"Ons werkgebied verschuift van registreren naar adviseren. Dat betekent voor ons meer uitdaging en vraagt om een hoger niveau van onze werknemers."

Wordt jullie werk gemakkelijker als klanten hun factuurverwerking automatiseren?

Makkelijker? Ons werk wordt leuker! Bij organisaties die factuurverwerking niet geautomatiseerd hebben is het vaak een kwestie van administratie inkloppen. Eenmaal geautomatiseerd houden wij ons vooral bezig met processen regisseren en begeleiden. Ons werkgebied verschuift van registreren naar adviseren. We helpen organisaties alles op elkaar af te stemmen. Dat betekent voor ons meer uitdaging en vraagt om een hoger niveau van onze werknemers.

Wat is de invloed van automatisering op de jaarafsluiting?

Wij zien een groot verschil bij de jaarafsluiting tussen geautomatiseerde en handmatige processen. Bij automatisering is informatie beter toegankelijk, de archivering is beter en de jaarafsluiting is tijdiger en vollediger. De impact van automatisering is daarmee groot, met een betere jaarafsluiting kan de financiële afdeling de organisatie beter adviseren en daar maken wij graag onderdeel van uit.

Meer weten over de invloed van automatisering op de jaarafsluiting? Lees verder >

Nog tips voor organisaties die willen automatiseren?

Onze gouden tip: Bereid je heel goed voor. Focus niet alleen op de keuze van een oplossing maar heb ook veel aandacht voor het creëren van draagvlak binnen de organisatie. Je hebt niets aan een oplossing waar niemand mee wil werken.

Wilt u ook uw factuurverwerking automatiseren?

U kunt de volgende jaarafsluiting ook stroomlijnen! Benieuwd naar de mogelijkheden van geautomatiseerde factuurverwerking voor uw organisatie?

Adviesgesprek aanvragen

Helft van mkb vindt onbeheerde indirecte uitgaven probleem

Helft van mkb vindt onbeheerde indirecte uitgaven probleem

Ongeveer de helft van de middelgrote bedrijven heeft problemen met onbeheerde indirecte uitgaven. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd...

Lees verder
Gemiste kans? Finance & Inkoop benutten voordelen van automatisering niet volledig

Gemiste kans? Finance & Inkoop benutten voordelen van automatisering niet volledig

Hoewel er steeds meer digitale hulpmiddelen beschikbaar zijn om de financiële- en inkoopprocessen te automatiseren, benut het mkb dit nog maar...

Lees verder
Hoe zorg je voor een goede p2p implementatie?

Hoe zorg je voor een goede p2p implementatie?

Een p2p implementatie succesvol laten verlopen is soms best een uitdaging. Veel trajecten lopen vast door slechte communicatie. Trage besluitvorming...

Lees verder