Facturen sturen via Mercurius

Bent u leverancier van de Belgische overheid? Dan is de term Mercurius misschien al eens voorbijgekomen. Wat is het en wat moet u ermee?

Mercurius-PEPPOL-1-1-1

Advies over factureren naar de Belgische overheid

Om te kunnen factureren aan de Belgische overheden heeft u een Peppol Access Point nodig. Wilt u hier meer informatie over? Neem gerust contact met ons op.

Direct Contact

Wat is Mercurius?

Heel simpel gezegd: Mercurius is het Access Point, speciaal in het leven geroepen om álle Belgische overheden toegang te geven tot Peppol. Als u facturen wilt sturen naar de Belgische overheid dan is het verplicht om dit via het Peppol netwerk naar het Access Point Mercurius te versturen. Er is geen andere route meer, elke overheid is aangesloten.

Hoe kunt u facturen sturen via Mercurius?

Als u facturen wilt sturen naar een Belgische overheid dan moet dat via een gecertificeerd Peppol Access Point. Dat betekent dat u daarmee direct ook al uw andere klanten die aangesloten zijn op Peppol kunt factureren via dit netwerk.

We kunnen het eenvoudig uitleggen aan de hand van een plaatje:

 

Afbeelding1

 

  • U stuurt een factuur, via een Access Point over het Peppol netwerk naar het Access Point van de Belgische overheid, Mercurius dus.
  • Via Mercurius ontvangt de Belgische overheidsinstantie waar u een factuur aan stuurt uw factuur en wordt deze verder verwerkt.
  • Zodra u aangesloten bent, kunt u álle bedrijven en overheden die ook aangesloten zijn via één van de gecertificeerde Access Points, facturen sturen én u kunt ook facturen ontvangen via deze weg.