TRENDRAPPORT

Digitale transformatie Finance & Inkoop 2024

Waar de digitale transformatie eerder vooral iets was voor pioniers en durfallen, is het anno 2024 een absolute must-have voor iedere organisatie. Uitdagingen als stijgende kosten en personeelstekorten dwingen organisaties op zoek te gaan naar manieren om efficiënter te werken. Automatisering speelt hierin een cruciale rol. Hoe staat het ervoor met de digitale transformatie op de financiële en inkoopafdelingen van Nederland?


4CEE - Trendrapport 2024 - Digitale transformatie Finance en Inkoop

 

pijl-naar-links-gradient

 

Trendrapport Digitale Transformatie

Digitalisering is noodzaak. Maar hoe ver zijn Nederlandse organisaties op dit gebied? En dan vooral bij Finance en Inkoop, afdelingen die niet alleen cruciaal zijn voor de dagelijkse operatie, maar ook een grote rol spelen in de koersbepaling en de financiële gezondheid van een organisatie. Onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch ondervroeg meer dan 400 financiële en inkoopprofessionals bij Nederlandse organisaties.

4CEE - Trendrapport 2024 - Digitale transformatie Finance en Inkoop - Facturen te lkaat betalen

 

Veel facturen te laat betaald

Het lukt bedrijven nog niet om alle binnenkomende facturen netjes binnen de afgesproken betaaltermijn te betalen. Er wordt dus vaak te laat betaald. Ongeveer één op de drie bedrijven noemt als belangrijkste reden voor het te laat betalen dat het goedkeuringsproces te lang duurt.

Facturen ontvangen: PDF blijft ongeslagen nummer één

De meest voorkomende factuurvorm is nog altijd het pdf’je. Langzaamaan lijkt e-facturatie een klein beetje terrein te winnen; ongeveer een derde van de middelgrote bedrijven ontvangt regelmatig e-facturen. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft echter nog altijd geen afscheid genomen van de papieren factuur.

4CEE - Trendrapport 2024 - Digitale Transformatie Finance & Inkoop - PDF factuur

 

4CEE - Trendrapport 2024 - Digitale transformatie Finance en Inkoop - Efficiency voor Compliance

 

Meer aandacht voor efficiency, minder aandacht voor compliance

Zo'n 60% van de finance en inkoop professionals vindt dat er voldoende aandacht is voor het onder controle krijgen van indirecte uitgaven. Het verhogen van de efficiency is het belangrijkste doel bij verbetertrajecten, gevolgd door het behalen van inkoopvoordeel. Compliance en het onder beheer brengen van inkoop staan dit jaar lager op het prioriteitenlijstje

Trends en ontwikkelingen bij Finance en Inkoop

De krappe arbeidsmarkt houdt Nederlandse bedrijven anno 2024 nog steeds in z’n greep. Zowel financials als inkopers wijzen de krappe arbeidsmarkt aan als dé ontwikkeling die dit jaar de meeste impact op hun dagelijkse werk gaat hebben. Verder zien beide professionals verschillende ontwikkelingen. Een kwart van de inkopers en financials bij middelgrote bedrijven verwacht dat hun werk over 5 à 10 jaar anders is. 

Asset 6Workflow

 

4CEE - Trendrapport 2024 - Digitale transformatie Finance en Inkoop

 

Volledig trendrapport gratis beschikbaar

Wil je meer weten over hoe corporates  en middelgrote bedrijven hun Purchase to Pay proces hebben ingericht en welke gevolgen dit heeft voor Inkoop en Finance? Download dan gratis het volledige trendrapport.