1 min read

Waarom e-factureren echt niet alleen voor overheden en hun leveranciers is

Featured Image

E-facturatie zit in de lift. De overheid stimuleert het enorm door alleen nog maar e-facturen te eisen van haar leveranciers. Sinds april 2019 wordt bij elk nieuw contract van leveranciers verwacht dat ze e-facturen aanleveren.

Als je geen zaken doet met overheden, dan heb je daar toch helemaal niets mee te maken? Met die verplichting niet, dat klopt. Maar je kunt profiteren van het feit dat de rest wél aan de verplichting moet voldoen!

E-facturatie eenvoudiger dankzij PEPPOL

Eén van de bezwaren die genoemd wordt met betrekking tot e-factureren is dat er zo weinig organisaties meedoen. Organisaties maken immers gebruik van verschillende bestandsformaten en systemen, wat e-factureren enorm complex maakt en daarom onaantrekkelijk om mee te starten.

Waarom is het nu anders dan? Heel simpel, de Nederlandse overheid stimuleert het gebruik van PEPPOL (de Belgische overheid verplicht het), een Europees netwerk om e-facturen en andere bestanden uit te wisselen. Het PEPPOL netwerk werkt met een standaard formaat, waarmee aan (bijna) alle wensen wordt voldaan. En al die verschillende bestandsformaten vanuit diverse financiële systemen? Dat wordt geregeld door de Access Points, die zorgen ervoor dat het in het juiste formaat in het netwerk terecht komt. Het is daarmee flink eenvoudiger geworden om e-facturen uit te wisselen.

Hoe meer organisaties op PEPPOL, hoe meer voordeel

Hier geldt de kracht van het volume, hoe meer organisaties aangesloten zijn op PEPPOL, hoe meer je profiteert. Denk je eens in dat de 10 leveranciers die de meeste facturen sturen hierbij aangesloten zijn. En 10 van je eigen klanten waaraan je de meeste facturen stuurt. Dat begint al te tellen, toch?

Eenmaal aangesloten op het PEPPOL netwerk is het mogelijk om naar iedere organisatie die er ook op aangesloten is facturen te versturen. Van iedereen die aangesloten is, kun je ook alle facturen ontvangen.

E-factureren is dus echt niet alleen voor overheden en hun leveranciers, iedere organisatie kan profiteren van de voordelen.

Meer horen over dit onderwerp?

We leggen u graag de werking van het PEPPOL netwerk verder uit. Adviesgesprek aanvragen